Читај ми!

Око: Свако би скочио - поплаве 2023.

Киша је падала кад је снегу време било, темепратуре су биле високе кад је минусу било време. Реке су се излиле пред сам крај јануара, као што никад било није. Поплаве су биле и прошле и сви који својом ногом не газе по блату и муљу већ су заборавили на најважније вести од пре само десетак дана.

Како је данас у Пријепољу, Бродареву, Сјеници, Новом Пазару и Рашки? Како је онима у гуменим чизмама, који још не могу да забораве шта све реке Лим и Рашка, са својим притокама, могу да учине у било које време?

Далибор Жарић
Далибор Жарић

У Новом Пазару поплаву из јануара 2023. многи пореде са великом поплавом из новембра 1979. Можда је она пре 44 године била разорнија, можда је и водостај био за неки центиметар виши, али тада се нико није удавио. Рамиз Рожајац и Сафет Зекић били су прве комшије. Сада су на њиховим кућама две умрилице.

Сваки човек и свако место данас има своју причу о поплавама из јануара 2023. Вода се потрудила да тако буде - ни једна кућа нити једно место не личе, на сваком месту вода је вредно остављала другачије успомене. Ова поплава однела је два људска живота, а донела лекцију о херојском чину комшије Сафета који је скочио да спасе Рамиза. Поплава је донела и Белог, хероја из Новог Пазара, који је, кад нико није смео, ушао у воду и спасао Сафетовог сина.

Ова поплава није као она из 1979. са којом је пореде. Ово је трагична поплава, у којој је, због најдивнијих људских особина: љубави, храбрости и несебичности, човек на крају ипак победник.

Уредник: Горислав Папић

Аутор: Далибор Жарић