Читај ми!

ТВ Фељтон: Краљ Милутин

Редакција за културу и уметност премијерно емитује документарну емисију "Краљ Милутин" посвећену једном од највећих и најинтригантнијих српских владара.

Стефан Урош II Милутин Немањић био је праунук великог жупана Стефана Немање, унук Стефана Првовенчаног и син Стефана Уроша I и Јелене Анжујске. Србијом је владао пуних 40 година, а историја га памти као неприкосновеног владара који осваја територије и проширује границе српских земаља, повлачи смеле политичке потезе и уводи једну нову епоху у развоју средњовековне српске државе на Косову.

Портрет краља Милутина у Краљевој цркви у Студеници
Портрет краља Милутина у Краљевој цркви у Студеници

Под његовом влашћу средиште државе је померено из области око Раса на Косово, а Србија је постала једна од највећих сила на Балкану. Његов живот су обележили бројни бракови и велика градитељска дела. Од 40 његових задужбина које је изградио или обновио на Косову и Метохији, у Константинопољу, Јерусалиму, Светој земљи, на територији данашње Грчке и Македоније, посебно место има манастир Грачаница, бисер византијске архитектуре и један од најлепших наших средњовековних манастира.

О краљу Милутину у емисији говори проф. др Влада Станковић, историчар и аутор монографија "Свети Краљ Милутин" и "Краљ Милутин и Бањска".

Крунисање Милутина Немањића, рад академског сликара Марије Бољевић
Крунисање Милутина Немањића, рад академског сликара Марије Бољевић

Аутор и уредник емисије: Светлана Илић
Стручни консултант: проф. др Влада Станковић, историчар
Аутор слика из Милутиновог живота: мр Марија Бољевић, академски сликар
Дизајн звука: Марко Вучковић
Директори фотографије: Душан Живковић, Александар Беатовић
Монтажер: Александра Виријевић Павлек