Читај ми!

Око специјал: Украјина, шта доноси зима

Сукоб Русије и Украјине ушао је у седми месец, без изгледа да се ускоро оконча, али је питање како ће се ратовати у веома тешким временским условима које доноси зима.

Украјинска војска остварила је невероватно добре резултате у Харковској области, повративши за само неколико дана области које је руска војска освајала месецима. По некима, то је прекретница у рату и најава руског пораза, по другима то је само тактичка одлука пред зиму и не верују у значајнију промену руске политике.

Зоран Станојевоћ
Зоран Станојевоћ

И док се на фронту воде борбе на мировном плану влада готово потпуно затишје, озбиљнији преговори нису ни у изгледу. Нема великих очекивања ни од Генералне скупштине УН која је управо почела у Њујорку, а где ће се наћи и руска делегација.

На економском плану, можда и најважнијем за цели свет, нема помака на боље. Европа би ове зиме осим са високим ценама могла да се суочи и са озбиљним мањком енергената због смањеног увоза из Русије. С друге стране Русија тешко је проценити колико су санкције до сада оштетиле руску привреду, али је приметно да су приходи Русије због поскупљења нафте и гаса астрономски.

Шта треба очекивати од јесени од које стрепимо и зиме које се бојимо, какве су шансе за било какав споразум пре хладних и ледених дана у Оку анализирају историчар професор Александар Животић, економиста Горан Николић и новинар и дипломата Драган Бисенић.

Емисију води Зоран Станојевић