Читај ми!

Метаморфозе: Дара Џокић

Глумица Дара Џокић од позоришта очекује доживљај и емоцију. Она увек и у потпуности стоји иза сваке своје улоге и својом јединственом игром, ненаметљивом глумом гради танане нијансе својих ликова. Њена глумачка средства нису спољашња и заводљива, већ, истраживачка, која се ослањају на проналажењу прецизних и одмерених унутрашњих средстава. Отмено и ненаметљиво она је градила своју каријеру дугу скоро пола века.

Дара Џокић не спада у фах глумце, са једнаким ентузијазмом успешно је играла трагедије и комедије и све креативне могућности стављала им на располагање. Тако нам је давала до знања да је њој глума важнија од славе.

Дара Џокић
Дара Џокић

Када се пажљиво погледа списак улога, са дивљењем се може установити да је играла велики број носећих рола које, поред сценске интелигенције, захтевају и огроман рад. Примери за то су њене Катарина у представи Свети Георгије убива аждаху или Марија Стјуарт у истоименој Шилеровој драми, насловна у Кнегињи из Фоли Бержера, Лепотица Линејна, краљица Наталија у Вили Сашино, Милица у Одумирању, Вајолет у Августу у округу Осејџ.

Дара Џокић и Оливера Милошевић на снимању емисије
Дара Џокић и Оливера Милошевић на снимању емисије

О њеном таленту и посвећености сведоче бројне улоге и награде, међу којима су најзначајније Стеријина и Награда Жанска Стокић која се додељује глумици која је обележила позоришни и филмски живот Србије својом стваралачком зрелошћу и богатством глумачког израза.

Волела је неизмерно свог животног партнера, новинарску легенду Тиркета и он њу.

Дара Џокић
Дара Џокић

Колеге воле да раде са Даром Џокић, која свему приступа увек позитивно, добронамерно и увек са осмехом. Посебно истичу да Дара у глуму уноси радост игре, радозналост, чистоту и поштење, богатство духа, једноставност и лепоту игре.

Оливера Милошевић
Оливера Милошевић

аутор и уредник Оливера Милошевић
сниамтељ Сима Димитрић
монтажа Милош Ачански
режија Милица Митровић