Читај ми!

80 година од битке на Козари: (Под)сећање на Козару

Ове године навршава се тачно 80 година од чувене Битке на Козари, која је почела 10. јуна 1942. и трајала је тачно 27 дана, у којој су нацистичке немачке снаге, уз помоћ хрватских усташко-домобранских јединица, напале вишеструко слабије локалне партизанске јединице. Била је то једна од најкрвавијих битака у време Другог светског рата на подручју бивше Југославије, у којој су највеће жртве били цивили.

Козара је постала симбол страдања и отпора српског народа у борби против немачких нациста и хрватских усташа. Била је то својеврсна голгота српског народа тог краја. Тачан број страдалих и несталих лица у време непријатељске офанзиве на Козару ни данас се не зна, а вероватно се никада неће ни сазнати. Према неким досадашњим сазнањима у тој битци страдало је око 40.000 цивила, а 68.000 је заробљено и одведено у логоре, пре свега у Логор Јасеновац, који је познат и као "Логор смрти". Најстрашније од свега јесте чињеница да је од тог броја више од 23.000 деце са Козаре завршило у логорима.

Колико данас знамо о тим страховитим догађајима, својеврсној калварији српског народа на Козари лета 1942. године, а везано са тим и о ужасима у Јасеновцу, и колико уопште знамо о дешавањима и страдањима нашег народа за време Другог светског рата? Догађаји из тог периода се све више запостављају, миноризују и, коначно, заборављају. Сведоци смо и злоупотребе тих догађаја, погрешне интерпретације, као и намерног кривотворења прошлости.

Како се одупрети свим тим негативним појавама? Да ли нам то треба? Колико данас знамо о Козари, посебно млађе генерације. Колико нам је заиста стало да знамо истину и да негујемо културу сећања? Како да сачувамо прошлост од заборава?

Основна намера емисије "(Под)сећање на Козару", јесте да сва та дешавања у Другом светском рату, везано за ову легендарну планину и њену бурну прошлост сачувамо од заборава. Фактографски, кроз разговоре са историчарима, познатим београдским интелектуалцима пореклом са Козаре, са преживелим страдалницима козарачке епопеје, члановима Удружења Козарчана у Београду и другим саговорницима емисија нас подсећа на део наше трагичне прошлости, као и на значај саме планине Козаре.

Аутори емисије Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Музичка уредница Бранка Лолић

Редитељка Ерна Глигоријевић