Читај ми!

ТВ минијатуре: Пупин и Тесла на Гардошу

Бројни туристи и посетиоци из земље и света овога лета имали су прилику да се у Миленијумској кули или Кули на Гардошу на изложбама посвећеним Михајлу Пупину и Николи Тесли, ближе упознају са неизбрисивим трагом који су српски научници оставили у историји светске науке, али и у другим областима људског стваралаштва.

 

Изложба Михајло Пупин - X зраци, аутора др Драгољуба Цуцића, организована је поводом обележавања 125 година од открића рендгенског зрачења, којем су и Никола Тесла и Михајло Пупин дали огроман допринос, а Пупин посебно својим открићем секундарног зрачења. Ова јединствена поставка у организацији Атељеа и Галерије Чубрило, представила је посетиоцима и љубитељима науке дела генија из Идвора преко 10 паноа о рендгену, икс зрацима и напорима Михајла Пупина да јавности фотографијом објасни значај открића да је људско тело провидно.

Изложбом Теслина истраживања у Колораду Спрингсу Владимира Јеленковића и Зорана Јовановића Јуса обележен је Теслин дан. На изложби су представљена и документа из колекција Музеја Никола Тесла и Библиотеке из Колорадо Спрингса. Препознајући велики значај очувања успомене и промоције лика и дела Николе Тесле, општина Земун и атеље Чубрило манифестацију Теслин дан уврстили су у програм редовних годишњих манифестација и то неколико година пре него што су то учинили Њујорк, Филаделфија, Перт, Загреб...
Аутор емисије је Горан Маслар