Читај ми!

Културни центар

У фокусу последњег издања Културног центра у овој сезони су хероине - изузетне жене које су у последња два века својим деловањем и стваралаштвом померале границе, рушиле стереотипе и предрасуде, мењајући позицију жена у друштву.

У склопу програма Фондације Нови Сад - Европска престоница културе, осмишљен је комплексан програмски лук насловљен Хероине, који обухвата низ атрактивних изложби, представа, дебата, књижевних, музичких и фестивалских програма. Издвојили смо неколико изложбених подухвата који трасирају траг еманципације жена, пре свега, у нашој средини.

др. Јасна Јовановић
др. Јасна Јовановић

Нови роман Јелене Ленголд "Лаконоги дани" предмет је критичке анализе др Игора Перишића.

Музичка критичарка Зорица Којић бави се другим албум београдског бенда Шајзербитерлемон.

Биће речи о првој премијери у склопу позоришног програма Белеа, представи "Драма о крају света" према тексту и у режији Олге Димитријевић, као и о изложби међународно признатог стрип аутора, илустратора и карикатуристе Градимира Смуђе, која је под насловом "Нит уметности" представљена у београдском Музеју примењене уметности.

Рубрика Јубилеј посвећена је стогодишњици од рођења изузетно маркантне личности наше културе, академика Дејана Медаковића.

Гост емисије је визуелни уметник, проф. емеритус Чедомир Васић.

Проф. емеритус Чедомир Васић
Проф. емеритус Чедомир Васић

Уредник емисије: Данијела Пурешевић
Аутори рубрика: Јована Јанковић, Јасмина Мијић, Ана Тасић, Данијела Пурешевић, Зорица Којић, Игор Перишић, Ана Марија Грбић
Монтажер: Милош Ачански
Редитељ: Рашко Милатовић