Читај ми!

Квадртура круга: Чувар традиције који свира седам инструмената

Свирање на кавалу за мене је као молитва, зато што у мелодију укључујем срце, као код молитве где речи без срца ништа не значе - тако своју причу започиње Александар Ђорђевић из Грделице. Он уз кавал свира и гајде, зурле, фрулу, тапан, тамбуру и окарину.

Александар је чувар традиције и звука југа Србије и човек који спасава од заборава народно музичко благо са тог подручја. Његове мелодије су препознатљиве, а овај самоуки музичар је освајао награде на такмичењима гајдаша и фрулаша на међународним и републичким такмичењима.

Александар Ђорђевић, музичар
Александар Ђорђевић, музичар

Бог никада не даје само један таленат, а Александар се окушао и доказао и у византијској минијатури коју израђује на племенитом дрвету. Све што је до сада урадио поклонио је другима, јер такав је човек, кога даривање чини срећним.

Александров рад, крст у дуборезу
Александров рад, крст у дуборезу

И други човек кога ћете упознати у новом издању Квадратуре круга навикао је да дели са другима оно што има. Њега је живот томе научио.

Слободан Марковић из села Борци код Раче Крагујевачке у младости је био сиромах, који је са оцем вадио и продавао камен како би се прехранио. Да би се извукао из сиромаштва Слободан је са супругом отишао у Аустрију где су њих двоје готово цео радни век радили два посла, у две смене.

Данас је Слободан угледни домаћин који има 15 хектара земље, две куће, низ помоћних објеката и неколико радионица, пољопривредну механизацију и неколико аутомобила.

Слободан Марковић
Слободан Марковић

Уредник: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажер: Марија Баронијан Шашић