Читај ми!

Србија на вези

Често кажемо како смо народ богате традиције. Временом, под многим утицајима, изазовима, највише недаћама, нешто се од тога изгубило, али оно што смо сачували, сачувало је и нас.

На вредност традиције указује и манифестација Сијело Тромеђе, која ће се овог јула по 26. пут, али не заредом, одржати као и до сада у месту Стрмица код Книна, тамо где се спајају Лика, Босна и Далмација. Прича о Стрмици слична је свим причама тог краја. Некада живописно место са скоро две хиљаде становника, данас је скоро пусто насељено тек малобројнима, углавном старима. Иако протерани са својих вековних огњишта, Срби нису заборавили свој крај, своје корене, те место поново разведри када се окупе на Сијелу Тромеђе. Баш онако како се чува традиција-са оца на сина, од предака за потомке. Наши гости биће организатор Сијела Тромеђе Игор Матијаш, и једна од најбољих представница наше, пре свега музичке традиције у свету-Светлана Спајић.

Светлана Спајић
Светлана Спајић

Кроз песму Закошена зелена ливада, Светлана Спајић и Тијана Станковић откриће нам лепоту ојкаче.

Ој Козаро, чуло се на прошлонедељним 44. сусретима Козарчана у Београду, када је обележен и тужан јубилеј-80 година од Козарачке битке, када су у борбама погинули многи, а у збегу страдале десетине хиљада српске нејачи. Сусрете је забележио Владан Ракић.

Бронзана биста Николе Тесле у Помазу
Бронзана биста Николе Тесле у Помазу

Недавно је у Помазу код Сентандреје постављена биста српског и светског научника, једног од највећих-Николе Тесле. Срби из овог дела Мађарске поносни су на то што је Тесла у неколико наврата боравио у Помазу, и жеља им је да и будуће генерације то памте. А шта је Теслу везивало за Помаз, сазнаћемо у причи Диане Ђурић Кондић, уреднице РТВ Варош из Будимпеште.

Из Помаза идемо у Будимпешту, где је као производ заједничке сарадње српских и мађарских уметника изведена играчка представа Соколова песма ансамбла Коло. Нешто ново, другачије, можемо рећи неочекивано, изузетно вредно пажње, јер све што као основ има традицију, лако се гради ка нечем савременом и будућем.

Нада Вукелић
Нада Вукелић

Уредници Нада Вукелић и Тања Адамовић

Тања Адамовић
Тања Адамовић

 

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Ернестина Глигоријевић
Ернестина Глигоријевић