Читај ми!

Рани кадрови 011: Јелисавета Николић

Трећу епизоду друге сезоне серијала "Рани кадрови", посвећене студентском филму у Србији и снимљене у властитој производњи Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС-а, емитујемо у уторак, 17. маја.

У овој емисији "Раних кадрова", која носи назив "011: Јелисавета Николић" представљамо младу ауторку чији радови теже да нам прикажу портрет "малог човека" у данашњем времену и свету. То је једна могућа слика савременог антихероја, који по сваку цену жели да нешто промени, да се својим поступцима издигне из анонимности и безличности гомиле.

Марко Новаковић и Јелисавета Николић у студију Раних кадрова
Марко Новаковић и Јелисавета Николић у студију Раних кадрова

Јелисавета Николић рођена је 1999. у Зајечару. Од 2017. студира филмску и ТВ режију на Факултету драмских уметности у Београду. Поред неколико студентских вежби, режирала је и ТВ-драму "Рођендан", кратке игране филмове "Норвешка" и "Славко", и документарни филм "Миланче".

Након уводног разговора са младом редитељком у студију "Раних кадрова", погледаћемо њен филм "Славко" из 2021. године, који јој је био испитни рад на трећој години студирања.

Славко - фотографија из филма
Славко - фотографија из филма

У филму "Славко", по сценарију и у режији Јелисавете Николић, главни јунак је тихи, интровертни домар Зајечарске школе, који живи са мајком, усамљеним и монотоним животом. Једне вечери у дворишту школе случајно види насилну свађу између дечка и девојке која га у тренутку тргне из пасивности. Након што их изгуби из вида он лута по граду без тачног циља. Случајно их спази поново и одлучи да их прати. Прати их до мрачног парка где на крају у последњем покушају да нешто учини, бива пребијен од стране дечка. Пребијен Славко улази у стан, брише крв са носа и легне у кревет скоро задовољан, иако се враћа свом старом животу, знајући да је те вечери он био део нечега и да први пут после толико година није скамењено гледао свет око себе, са дистанце. У филму играју Милош Танасковић, Теодора Јовановић и Александар Петковић.

Јасмина Врбавац, критичарка у емисији
Јасмина Врбавац, критичарка у емисији

Телевизијски приказ фима "Славко" доноси нам Јасмина Врбавац, списатељица, књижевна критичарка, уредник у Културно-уметничком програм РТС-а, аутор неколико књига студија и есеја посвећених српској књижевности.

Јелисавета Николић и Марко Новаковић са драматуршкињом Аном Вучићевић
Јелисавета Николић и Марко Новаковић са драматуршкињом Аном Вучићевић

У другом делу разговора у студију, у емисију долази гошћа Јелисавете Николић - млада драматуршкиња Ана Вучићевић, а биће речи и о припреми њеног дипломског краткометражног играног филма, који носи назив "Проба".

Марко Новаковић, креатор серијала
Марко Новаковић, креатор серијала

Креатор и уредник серијала: Марко Новаковић
Сценариста: Срђан Вучинић
Редитељ: Марко Јефтић
Директор фотографије: Бојан Ракић САС
Сценограф: Мира Андрејевић
Костимограф: Александра Стошић-Крстовић
Монтажер: Петар Шумоња
Дизајн графике и анимација: Ненад Крстић
Композитор: Владимир Пејковић
Дизајнер звука: Небојша Драгићевић
Шминкер: Јелена Ђорђевић
Продуцент: Јека Гук-Влатковић
Производња: Радио-телевизија Србије 2021.