Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

"Шта су поклањали Титу"

Изложба "Стварање Југославије" која је била у згради СИВ-а одвела ме је тада у депое Музеја Југославије - у Музеј 25 мај где сам срела Радована Цукића кустоса те изложбе који ми је говорио о одабиру свега што је требало издвојити да би се дочарало стварање земље које више нема.

Музеј Југославије нама познатији као Музеј 25 мај је у време моје посете био у реконструкцији и сви предмети који обележавају један дуг период владања Јосипа Броза Тита су тада били смештени у неколико сала које сам обишла са Момом Цвијовићем дугогодишњим кустосом археологом по струци који је читаву документацију преузео 1978. године када се у музеју запослио и почео свој истраживачки рад.

Све што се односило на Тита до 1953. године било је у поседу цивилног Титовог кабинета, а под контролом војске. Од 1953. до данас све је заведено обрађено и сређено у музеју Југославије.

Обилазећи депое тада измештене због реконструкције определила сам се за разгледање поклона које је Тито добијао.

Имала сам водича Мому Цвијовића иза кога стоји 30 реализованих изложби од којих издвајам оне ауторске  "На почетку беше слоновача", "Покретна слика вечности", "Мислити Југославију", "Златни албум" и још много других где је одвајао из великог броја Титових докумената и предмете изложбе вредне пажње код нас и у свету.

Обилазећи сале са наслаганим поклонима које је Тито добијао сазнајемо доста о личности Маршала јер сви који су му поклањали бавили су се и чињеницом да Тита одобровоље и погоде му укус. Колико су успевали просудите сами.