Читај ми!

Заводљива телевизија - Више од игре

45 година ТВ серије "Више од игре"

"Градина је варош у Србији, среско место још од обреновићевских дана. А варош у Србији, зна се: чаршија са сто дућана, гимназија, пет механа и апсана!... Градина је три пута горела, па опет, ево ту су: гимназија са соколаном, две цркве, стара и нова, начелство и примиритељни суд, основан давно, барбар с државом да мири и кроти увек кавгажне Градинаре и нагони их да штују власт и поредак." Ове речи су те, 1977. године, отвориле прву епизоду серије "Више од игре". Серије коју је написао велики драмски писац, уредник и професор Слободан Стојановић, а режирао тада млади и перспективни Здравко Шотра. Била је то прва играна серија Телевизије Београд у колору, али време је показало, девет епизода о становницима Градине у деценији пред Други светски рат постаће и много више од тога - прича о нашем друштву у малом, култна серија и инспирација за неке савремене ТВ серије.

Више од игре настаје у изузетно плодној клими, такозваном златном добу Телевизије Београд. У време када су настала култна остварења као што су Отписани, Грлом у јагоде, Образ уз образ и Позориште у кући.

Баш као да потврђује неразмрсиве друштвено-политичке ребусе из сопствене приче, серија "Више од игре" није глатко прошла на програмском савету Телевизије - замерано је запостављање комунистичких идеала у корист предратног грађанског елемента. Више од годину дана је трајала ова борба да се задржи уметнички интегритет серије, да би тек 1977. серија добила зелено светло.

Серија "Више од игре" имала је бројне репризе и данас плени својом богатом и слојевитом нарацијом, и додатном, временом стеченом патином. Можемо слободно рећи да је Стојановићев и Шотрин приказ једне раније епохе оставио важну и лепу лекцију савременим ауторима успоставивши се као камен темељац и савременог, модерног серијског програма који се бави епохом.

У емисисји учествују: Здравко Шотра, редитељ, др Ратко Божовић, социолог, др Предраг Марковић, историчар, ФМК и др Александар С. Јанковић, професор историје филма, ФДУ.

Уредник и сценариста Лидија Божић
Директори фотографије: Сима Дмитрић и Бојан Маројевић
Монтажер Милан Крстески
Редитељ Иван Милановић