Читај ми!

ТВ Театар: Васа Железнова

Мајски ТВ Театар посветићемо недавно преминулом редитељу Дејану Мијачу, који спада у наше најутицајније савремене позоришне ствараоце.

Током четири маја гледаоци ће моћи да се подсете његових режија класика у Југословенском драмском позоришту. Репризно ће бити приказана Васа Железнова, иначе прва Мијачева представа у ЈДП-у, затим Пучина, Родољупци и на самом крају, Вишњик, којом је Мијач одлучио да заврши своју каријеру.

Циклус ТВ Театра почињемо у суботу, 7. маја, емитовањем представе Васа Железнова, по драми Максима Горког.

Кроз фигуру Васе Железнове, богате власнице бродарске фирме, која не преза ни од чега како би сачувала своје предузеће, Горки у овом комаду истражује борбу руског буржоаског слоја, који покушава да се носи са новим друштвеним поретком.

Познато је да је Мијач у сваком класику тражио нове начине интерпретације предлошка, што је био случај и са Васом Железновом. Ова представа била је део програма 11. БИТЕФ-а 1977. године.

Улоге: Љиљана Крстић, Рада Ђуричин, Војислав Брајовић, Бранко Цвејић, Цвијета Месић, Мирјана Вукојичић, Стојан Дечермић, Власта Велисављевић, Радмила Радовановић, Дијана Шпорчић