Читај ми!

Културни центар

У фокусу вечерашњег издања Културног центара јесу интеракције миграција и уметности.

Каткад у тежња за бољим, али чешће узмичући од различитих зла и недаћа, народи и појединци већ миленијумима мењају своја станишта. Иза себе остављају трагове, а у средине у које долазе доносе свој комплексан пртљаг - језик, архетипе, градитељска искуства, ношње, снове, визије, навике, стално изнова мењајући цивилизацијски пејсаж. Управо је историја уметности значајан носилац записа тих промена. У оквиру програмског лука "Сеобе" Европске престонице културе, у Галерији Матице српске приређена је изузетна изложба насловљена "Миграције у уметности - миграције уметника". О овој теми говоре др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске у Новом Саду, затим, кустоси Јелена Огњановић, Лука Кулић и Данило Вуксановић, као и др Сандро Дебоно, историчар уметности, професор на Универзитету на Малти.

Књижевна критичарка Јасмина Врбавац бави се "Књигом о пријатељству" коју потписују Скот Абот и Жарко Радаковић, филмски критичар Иван Велисављевић говори о аустралијском филму "Нитрам", док се музичка критичарка Зорица Којић осврће на култни албум групе Идоли "Одбрана и последњи дани" који је објављен пре тачно 40 година.

Марија Караклајић
Марија Караклајић

Биће речи о представи "Могућност забављања код птица", према тексту Тијане Грумић, у режији Николе Исаковића, која је премијерно изведена у Битеф театру, затим, о књизи "Кабинет чудеса у свету уметности" историчарке уметности, херитолога др Милене Јокановић, као и о новом београдском изложбеном простору, Галерији Вилине воде.

Рубрика Јубилеј посвећена је педесетогодишњици култног остварења Хајрудина Крвавца, филму "Валтер брани Сарајево".

Гост емисије је драмска списатељица Марија Караклајић, добитница књижевне награде "Биљана Јовановић" за 2021. годину.

Уредник емисије: Данијела Пурешевић
Аутори рубрика: Јована Јанковић, Јасмина Мијић, Ана Тасић, Данијела Пурешевић, Иван Велисављевић, Зорица Којић, Јасмина Врбавац, Ана Марија Грбић
Монтажер: Никола Манић
Редитељ: Иван Буквић