Читај ми!

Србија на вези

О привредним пројектима Републике Српске

У фокусу данашње емисије јесу привредне теме, односно питања везана ѕа велике инфраструктурне и друге пројекте у Републици Српској и њихова реализација, као основ свеукупног развоја, не само Републике Српске већ и Босне и Херцеговине у целини.

Видећемо и како је протекао овогодишњи Међународни сајам привреде у Мостару, један од највећих у Босни и Херцеговини, који окупља, пре свега привреднике из региона, али и из Европе и целог света. На Сајму учествују и многи привредници из Србије а самом отварању присуствовала је и председница Владе Србије Ана Брнабић.

Докле се стигло у припремама или реализацији великих пословних пројеката као што су Аеродром Требиње, Хидроцентрала на Дрини „Бук-Бјела“, ОЦ „Јахорина“, ауто путеви Бањалука-Београд и Сарајево-Београд, али и многи други. О свему томе и другим привредним темама, као и сарадњи са Србијом и другим земљама у региону сазнаћемо више од министра у Влади Републике Српске за саобраћај и везе Недељка Ћорића.

У редовној рубрици „Нестајање српских села из региона“ овај пут упознаћемо се са Биовичиним Селом, недалеко од Книна, у Шибенско-книнској жупанији, одакле се током рата деведесетих иселило готово сво становниоштво. Село је познато и по Храму апостола Петра и Павла, изграђеног пре петсто година. Малобројни повратници из избеглиштва, и то углавном они старији, успркос што им, како наводе, хрватска држава још увек није решила нека основна питања, ипак позивају на повратак, пре свега младих, уз поруку да „нема раја без роднога краја“.

Из емисије би смо издвојили још два занимљива прилога. Први прилог је од сараднице Диане Кондић Ђурић из Будимпеште, а односи се на обележавање годишњице страдања заточеника у Логору Шарвар, из Другог светског рата, кроз који је, поред Словенаца и Пољака, прошло и око 10 хиљада бачких Срба, од којих су многи сахрањени на гробљу у Шарвару, на око 210 км северно од мађарске престонице. Други прилог, који је припремио Владан Ракић, представиће нам први број часописа „Дипломатски билтен“, тематски посвећеног успешним српкињама, али не само њима, како из Србије тако и из дијаспоре и региона, а које су оставиле важан допринос и траг у свеукупној српској историји.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица.

Редитељка Ерна Глигоријевић.