Читај ми!

Тврђаве на Дунаву: Београдска тврђава

Београдска тврђава, која баштини културне слојеве од праисторије, римског и византијског периода, средњег века и барока, одувек је представљала најлепши бисер међу дунавским тврђавама.

После Бача и Петроварадинске тврђаве наставили смо пловидбу низ Дунав ка Београду. На том путу смо застали код Сремских Карловаца, јединственог града музеја и једног од најлепших европских места богате историје и културе, затим смо прошли поред Чортановаца, Крчединске аде, Аркања, Сланкамена, ушћа Тисе, Белегиша, Старих и Нових Бановаца, Земуна и Великог ратног острва, и на крају смо стигли до величанствене Београдске тврђаве која вековима, као светионик, бди над ушћем Саве у Дунав. Београдска тврђава је одувек представљала најлепши бисер међу дунавским тврђавама која баштини културне слојеве од праисторије, римског и византијског периода, средњег века, барока. Данас је тврђава изузетно сложен и слојевит споменички комплекс са траговима прошлости из веома дуге и бурне историје Београда. И у овој епизоди капетан Боби, док прави макету дунавске лађе, присећа се пловидбе Дунавом кроз Србију и сусрета са његовим знаменитостима и тврђавама. Сећање капетана Бобија нам приповеда наратор, драмски уметник Миодраг Мики Крстовић.

Београдска тврђава
Београдска тврђава

О Београдској тврђави говориће историчари, археолози, архитекте, кустоси, културни посленици, ентузијасти, уметници.

Доњи град, црква Свете Петке
Доњи град, црква Свете Петке

Документарна серија "Тврђаве на Дунаву" садржи седам епизода посвећених Дунаву и његовим тврђвама. Телевизијска екипа је пловила Дунавом бродом Аргус и прешла пут дуг око 550 km. У серији учествује 50 саговорника међу којима су стручњаци, али и уметници, туристички водичи, хроничари, ентузијасти, рибари. Серија је снимана са воде, на копну и из ваздуха. Такође, у серији је коришћен архивски материјал РТС из 60-их и 70-их година 20.века, као и фотографије и старе мапе. Идеја да се серија "Тврђаве на Дунаву" реализује потекла је од редитеља Небојше Брадића.

Доњи град, барокна капија
Доњи град, барокна капија

Аутор и уредник серије: Светлана Илић
Сценаристи: Вуле Журић, Светлана Илић
Стручни консултант серије: др Славица Вујовић, архитекта
Стручни консултант епизоде: др Марина Нешковић, архитекта
Извршни продуцент серије: Светлана Бандић
Главни организатор: Срђан Бољевић
Графички дизајнер: Владимир Ивановић
Музички уредник: Тијана Лукић
Мајстор звука: Дамјан Попадић
Дизајнер звука: Небојша Драгићевић
Колор корекција: Драшко Пејановић
Дрон оператери: Добривоје Каитовић, Мирослав Кондић
Директор фотографије: Петар Вујанић
Монтажер: Милан Радичевић
Редитељ: Милан Јовановић

Римски бунар, ентеријер
Римски бунар, ентеријер