Читај ми!

Рани кадрови 005: Давид Јовановић

Премијера пете емисије серијала "Рани кадрови", посвећене студентском филму у Србији, снимљене у властитој производњи Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС-а

У петој емисији "Раних кадрова", која носи назив "005: Давид Јовановић" представљамо младог аутора који нас, из свакодневице, неочекивано убацује у тамне лавиринте хорора и "слешера", да би нас потом препуштао хуморном дејству пародије. Он све то чини са циљем да доведе у питање и деструира један фиктивни малограђански свет, утемељен на аутоматизму и устаљеним ритуалима.

Марко Новаковић и Давид Јовановић у студију Раних Кадрова
Марко Новаковић и Давид Јовановић у студију Раних Кадрова

Давид Јовановић рођен је 1996. године у Трстенику. Након годину дана студија на Факултету за медије и комуникације 2016. године уписује филмску и ТВ режију на Факултету драмских уметности у Београду. За време студија режирао је кратке игране филмове "Сендмен", "Диван дан" и "Убиство ради убиства или Уметност ради уметности", чији је краћи назив "УРУ-УРУ".

Давид Јовановић, гост у 5. емисији
Давид Јовановић, гост у 5. емисији
Плакат филма
Плакат филма "УРУ-УРУ"

Након уводног разговора са младим редитељем, у студију "Раних кадрова", погледаћемо његов филм "УРУ-УРУ" из 2020. године, који је био и његов завршни испит на трећој години студија.

Филм "УРУ-УРУ", настао по сценарију Богдана Стефановића и Давида Јовановића и у режији Давида Јовановића, жанровски је кошмар студирања филмске режије на ФДУ претворен у испитни филм најревноснијег студента-непушача, који се завршава на једини могућ начин: убиством ради убиства. Улоге у филму тумаче Никола Павловић, Никола Цветковић, Јована Крстић, Саша Саграџија, Павле Чемерикић и Светозар Цветковић.

Телевизијски приказ филма "УРУ-УРУ" доноси нам наша реномирана драматуршкиња и сценаристкиња Наташа Дракулић, одговорна уредница Редакције дечјег програма Радио-телевизије Србије.

Наташа Дракулић, критичарка у 5. емисији
Наташа Дракулић, критичарка у 5. емисији

У другом делу разговора у студију у емисију долази гост Давида Јовановића - млади сниматељ и дизајнер звука Антонио Андрић, а биће речи и о припреми њиховог заједничког дипломског краткометражног играног филма, који носи назив "Сунце никада више".

Давид Јовановић и Марко Новаковић са дизајнером звука Антониом Андрићем
Давид Јовановић и Марко Новаковић са дизајнером звука Антониом Андрићем

Аутор и уредник серијала: Марко Новаковић
Сценариста: Срђан Вучинић
Редитељ: Марко Јефтић
Директор фотографије: Бојан Ракић САС
Сценограф: Мира Андрејевић
Костимограф: Александра Стошић-Крстовић
Монтажер: Петар Шумоња
Дизајн графике и анимација: Ненад Крстић
Композитор: Владимир Пејковић
Дизајнер звука: Небојша Драгићевић
Шминкер: Јелена Ђорђевић
Продуцент: Јека Гук-Влатковић
Производња: Радио-телевизија Србије 2020.

Марко Новаковић, аутор серијала
Марко Новаковић, аутор серијала