Читај ми!

Марш на Дрину

Марш на Дрину је југословенски ратни филм снимљена у режији Живорада Жике Митровића, који се сматра најпознатијим остварењем на тему Првог светског рата снимљеном у бившој Југославији. (1964)

Радња филма приказује Церску битку, која се одиграла на самом почетку рата. Протагонисти су припадници артиљеријске батерије Комбиноване дивизије српске војске, које чине различити слојеви српског друштва на почетку 20. века.

Филм, који је велики делом снимљен на 50. годишњицу битке, направљен је великим делом и уз помоћ преживелих учесника.

Марш на Дрину
Марш на Дрину

Радња почиње објављивањем опште мобилизације у Србији. Артиљериски старији водник Веца, који потиче из богате банкарске породице, распоређен је у артиљеријској батерији. У прошлом рату, био је члан једне комисије, која је набављала топове. Његова породица и сада жели да га постави у ту комисију, али он жели да се прикључи батерији, и крене у рат.

Артиљеријска батерија се спремила за покрет (у којој је распоређен Веца). Налазе се у Аранђеловцу, док њихови команданти имају састанак. На састанку, пешадијски мајор Курсула, износи своје мишљење о томе, да ће главни напад Аустроугарска на Србију извршити преко реке Дрине, а не преко реке Саве, како је било очекивано.

Улоге: Александар Гаврић, Љуба Тадић, Никола Јовановић, Драгомир Бојанић Гидра, Зоран Радмиловић, Бранко Плеша, Љубиша Јовановић...
Режија: Живорад Жика Митровић

број коментара 0 Пошаљи коментар