Читај ми!

Филм

Пре истине

Двадесетак година по завршетку Другог светског рата, Младен Стојановић је смењен са дужности и прерано пензионисан. Из провинције долази у Београд да се обрати за помоћ саборцима из партизанских дана.

Некадашњи пријатељи не желе да га приме, они су у случају да их Младен тражи, "на састанку" или "службеном путу". Среће своју бившу девојку са којом заказује састанак. Игром случаја, њих двоје се размимоилазе, а Младен свраћа у подрум хотела Мажестик где препознаје Страхињу Петровића.

Двадесет година раније као партизан је добио наређење да стреља Страхињу који је на крају рата као четник заробљен. Страхиња је остао жив, Младенов метак га је само окрзнуо. Ситуација је сада обрнута, Младен је одбачен од својих дојучерашњих сабораца, а Страхиња је успешан београдски адвокат. Ноћ проводе заједно у друштву жена лаког морала, а оно људско у њима превазилази њихове идеолошке разлике.

Младен који је одбачен од сабораца постаје Страхињин гост, између њих се рађа пријатељство а Страхиња је једина особа који му нуди помоћ.

Филм садржи снимке демонстрација против америчког учешћа у Вијетнамском рату, као и један од најобимнијих приказа београдских фасада тога доба. Ово је претпоследњи филм Војислава Кокана Ракоњца.

Улоге: Бранко Плеша, Љуба Тадић, Весна Крајина, Оливера Марковић
Режија: Војислав Кокан Ракоњац