Читај ми!

Метаморфозе: Вида Огњеновић

Вида Огњеновић верује да све може да се претвори у позориште, под условом да су ту два неопходна учесника: глумац и гледалац. Представе које режира у центар пажње стављају човека, његову судбину, срећу и несрећу, његов профил и његов хумани наступ према свету. Драме које пише пуне су хумора и сатире, онога што нам недостаје и у јавном простору и у позоришту.

Верује и да је позоришна уметност свемоћна, да позориште види и у мраку, да много више зна о нама, него што ми знамо о њему, и више него што сами знамо о себи.

Позориште је, каже уметничка институција, која припада грађанима, која расправља о човеку, његовим мукама, невољама, радости и вољи.

Вида је основну школу завршила је у Врбасу, гимназију у Сремским Карловцима. Дипломирала на Катедри за општу књижевност на Филолошком факултету у Београду и на Одсеку за режију београдске Академије. Постдипломске студије је започела у Паризу, на Сорбони, а магистарски рад одбранила на Универзитету у Минесоти. Била је директор Драме Народног позоришта у Београду, а након истека четвртог мандата остала је у ангажману као стални редитељ. Била је Фулбрајтов стипендиста. По позиву је предавала на универзитетима у Лос Анђелесу и Чикагу. Била је Редовни професор Академије уметности у Новом Саду и има звање емеритус професора на Академихи лепих уметности у Београду. Њен редитељски опус чини близу стотину позоришних режија, од којих многе по сопственим текстовима. Написала је бројне драме, које су доживеле више поставки и многа  извођења. 

Maj neim iz Митар, Кањош Мацедоновић, Јегоров пут, Трус и трепет, Милева Ајнштајн, Је ли било кнежеве вечере, Како засмејати господара, Поетеса, неки су од наслова њених драма.

Отровно млеко маслачка и Стари сат збирки приповедака, а Кућа мртвих мириса и Прељубници  наслови њених романа.

Добитник је многих значајних књижевних и награда за позоришни рад. Њена дела превођена су на бројне језике. Била је десет година наш амбасадор у Норвешкој. Председница је Српског и потпредседница Међународног ПЕН центра.

Њене идеје за писање су лутајуће, баш као и мотиви, необични сижеи и приповести о занимљивим јунацима.

Када су је питали да говори о тиранији забаве над културом и уметношћу написала је есеј под насловом "Мој херој - књишки мољац".

Аплауз је мера којом мери успехе представа. Искрен аплауз је, каже Вида Огњеновић, као плач, као смех, као загрљај, њега ништа не може заменити, њему се одано и искрено верује. 

аутор и уредник Оливера Милошевић
сниматељ Драгослав Бојковић
монтажер Јаков Пејов
редитељ Милица Митровић