Читај ми!

Владимир Николић - Између слике и стварности

Представник Србије на актуелном 59. Бијеналу визуелних уметности у Венецији је београдски уметник, професор на Факултету ликовних уметности, Владимир Николић, који се представио поставком "Ход са водом". Вечерашње издање емисије Арт зона осмишљено је као водич кроз његово досадашње стваралаштво.

Присутан на нашој али и међународној ликовној сцени већ више од две деценије, Владимир Николић остварио је низ упечатљивих, амблематских радова, стварајући у духу времена, али изван клишеа и медијских и трендовских задатости.

Николић је излагао на бројним изложбама у земљи и иностранству. Усавршавао се на резиденцијалним програмима широм света. Добитник је више угледних награда. Његови радови уврштени су у више значајних музејских колекција, између осталих: Музеја Центра Помпиду у Паризу, Музеја модерне и савремене уметносит Берардо у Лисабону, Музеја савремене уметности у Београду, а његов најновији видео рад "800 m" недавно је откупљен за колекцију Музеја MAXXI у Риму.

У првој стваралачкој декади, до 2010. године, пре свега кроз перформанс у видео формату, промишљао је позицију уметника унутар система уметности. У деценији која је уследила доминира разматрање оптике односа репрезентације и реалности. 

"Слика је данас директно место генерисања капитала. Данас слику не гледате са дистанце, више нисте посматрач. Ви сте клијент, јузер, слику користите директно, што генерише огроман капитал, и она је из стања репрезентације прешла у стање интерфејса. Сада живимо апсолутно у простору слике и потпуно смо поништени као физичка реалност и као телесна бића. Слике су постале важније од онога што оне представљају. Екран је постао протеза тела, где се ни у ком тренутку не одвајате од тих слика, које су доминантан простор у којем боравите ментално. Ситуација где се губи разлика између слике и стварности, није добра ни за стварност, нити за слику. У својим радовима покушавам да радим на тој разлици - да она остане, да се не губи, као што се сада изгубила" - објашњава Николић.

Поред Владимира Николића, у емисији о његовом стваралаштву говоре и историчари уметности др Бранислав Димитријевић и Мирослав Карић.

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић
Монтажер: Душан Заложник  
Режија: Марко Шотра

Арт зона Арт зона

Аутор:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]