Читај ми!

Тахар Бен Желун

Због чега не смемо живети затворених очију и зашто књижевност треба да буде снажна, искрена и окрутна, на који начин раздвојити ислам од политике, како победити расизам и ксенофобију нашег доба, нека су од питања Неде Валчић Лазовић на која одговара чувени француско-марокански писац Тахар Бен Желун.

Од ране младости Тахар Бен Желун окренут је француској култури и џезу, који му отварају просторе слободе. Рођен 1947. у Фесу, студије филозофије завршава у Рабату; свој родни Мароко напушта због политичке репресије и одлази у Париз. Његови први наслови, објављени у Француској, баве се положајем имиграната у Европи који живе у друштвеном, материјалном и психолошком заточеништву.

Тахан Бен Желун пише поезију, романе, есеје, као и књиге у којима промишља питања расизма, тероризма, ислама... Најпрестижније француско литерарно признање - Гонкурову награду добија 1987. за роман "Света ноћ". У богатом опусу који броји преко 70 наслова, његова најпознатија дела су и "Дете од песка" и "Брак из задовољства" - наслови које је током кратког боравка у Београду представио српским читаоцима. Његова дела преведана су на све светске језике, укључујући и есперанто.

Уредник и аутор Неда Валчић Лазовић, сниматељи Дејан Јовановић и Милан Илић, редитељ Ивана Стивенс.

Савремени светски писци Савремени светски писци

Аутор:
РТС

Ауторски пројекат „Савремени светски писци" конципирала је Неда Валчић-Лазовић, уредник у редакцији за културу РТС-а, као низ ексклузивних разговора са најзначајнијим књижевницима и мислиоцима нашег времена. [ детаљније ]