Читај ми!

Владан Радовановић - А галаксија около сија

Лауреат угледне "Политикине" награде за најбољу изложбу у 2021, која је додељена 79. пут, је вишемедијски уметник Владан Радовановић. Награђен је за изложбу "А галаксија около сија" која је крајем лета 2021. године приређена у Хали 4 Београдског сајма.

Стваралаштво Владана Радовановића представља сасвим издвојено, крупно поглавље наше историје уметности. И не само наше. Већ безмало седам деценија, доследан у својим вишемедијским истраживањима, он је често искорачивао и по неколико стопа испред времена.

Круну свог деловања у домену синтезијске уметности, коју развија од 1957. године, Владан Радовановић остварио је прошлог лета. Своје најмонументалније и најкомплексније дело, интерактивну инсталацију "А галаксија около сија", као производ десетогодишњег рада, он је представио у хали Београдског сајма.

Радовановић своју комплексну, аутохтону поетику почиње да изграђује почетком 50-их година 20. века. Стварајучи на подручју музике, сликарства, књижевности, нових медија и вишемедијске синтезе, остварио је бројне неоавангардне иновације. Централно место у његовом стваралаштву заузима синтезијска уметност, и у оквиру ње воковизуел.

Владан Радовановић је излагао и наступао широм света. Добитник је бројних домаћих и међународних награда за музику, визуелну и вишемедијску уметност, за литературу и допринос развоју културе. Почасни је доктор музике Универзитета у Колумбусу, и почасни доктор вишемедијске уметности Универзитета уметности у Београду.

Тежиште емисије Арт зона је на најновијем Радовановићевом остварењу "А галаксија около сија", уз подсећање на претходна остварења. Његово стваралаштво тумаче проф. емеритус Чедомир Васић, визуелни уметник, проф. др Никола Шуица, историчар уметности, и проф. др  Биљана Лековић, музиколог.

 Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић
 Режија: Марко Шотра

Арт зона Арт зона

Аутор:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]