Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

Породица Јелене Генчић и Новак Ђоковиђ

Када год је Новак Ђоковић освојио трофеј дошао би да га покаже свом првом учитељу Јелени Генчић. Тако је било и када је освојио први вимблдонски пехар. Донео га је у вилу на Дедињу у дом породице Генчић.

Позната слика само једног ћошка те куће обишла је свет. Иностране телевизијске екипе долазиле су у кућу ове породице дочаравајући почетке Новака Ђоковића. Осим тог дела собе у коме се виде многи трофеји саме Јелене Генчић тешко да се било шта сазнавало или видело о овој породици и овој кући.

То ме је навело да одем у посету Станки Генчић Јелениној сестри и Јелениној сестричини Луси Генчић и њеном мужу Миодрагу Ристићу становницима ове виле на Дедињу.

Јелена Генчић била је аутор многобројних програма на РТС-у и сама истакнути спортиста. Не истичући значај своје породице у многим важним датумима ове земље живела је посвећена својој мисији да увек уради све најбоље и младима пружи шансу.

Новак Ђоковић је увек долазио након својих победа у ову кућу да се похвали Јелени и са њом подели своју радост.

Данас је дом Генчића постао задужбина јер су се у тој кући одвијале битне ствари за нашу земљу, чланови породице били су истакнути појединци сваког друштва без обзира на све промене на овим просторима. Недавно су прославили и 80 година постојања овог дома. Ту сам наишла и на скоро откривену колекцију слика Ане Маринковић. Била је то увек кућа која се радо показује онима који треба да нешто више сазнају о нашој земљи и Новаку Ђоковићу и да сазнају више о земљи из које Новак долази, њеној историји као и о људима који овде живе.

Станка Генчић рођена сестра Јелене Генчић са церком Луси радо се сећају Новакових посета, причају о заједничким данима о чувању породичне традиције и својим жељама да очувају свој дом. Јелене Генчић више нема, умрла је 1. јуна 2013, сахрањена је у Алеји заслужних грађана.

Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Аутор:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]