Читај ми!

Образовно огледало: Опчињени Месецом

Појава месечине на ноћном небу неодољиво привлачи и одувек интригира људски ум и подстиче машту креативних сањара.

Захваљујући Месецу постоје и многа необична бића и најромантичнији тренуци у људским животима. Већина људи верује у његову моћ и тајну и покушава да свој животни ритам усклади са његовом ћуди. Утицајем Месеца на људе бавили су се још Аристотел, Парацелзус, Плиније Старији верујући да, нарочито пун Месец, врши јак физички утицај на људски организам. Најдаље у својим истраживањима отишао је Питагора и његови следбеници о чему у емисији говори психолог Бојана Шкорц.

Многа народна веровања везују се за месечеве фазе и то највише за млад и пун Месец. Месечеву светлост људи су покушавали да ухвате у тепсије са водом, контролишу и искористе како би обезбедили добар почетак посла или срећу у љубави. О утицају Месеца на људску психу говори психијатар др Александра Дутина а његов утицај на физичко тело објашњава физиолог др Марина Ђелић.

Човек је у својим настојањима да освоји Месец успео да крочи на његово тло али наука и даље није доказала у којој мери он утиче на живот на нашој планети и на нашу свест и понашање. За разумевање живота на земљи важно је схватити и како делује наногравитација, каже проф. др Ђуро Коруга који се са својим сарадницима бавио овим истраживањима. У емисији учествују и биолог Александра Савић, физичар др Марко Војиновић и композитор Бранислав Јарић.

Али Месец не открива све тајне јер загонетка са њим и јесте у томе што ми увек видимо само једну његову страну. Тако је тамна страна Месеца постала симбол нечег непознатог и недокучивог баш као што је и сам Месец одувек био инспирација уметника.

Уредник емисије: Гордана Рафаел
Сценарио: Весна Павличек
Редитељ: Наташа Мићевић