Читај ми!

Културни центар

У фокусу последњег издања Културног центра у овој сезони су хероине - изузетне жене које су у последња два века својим деловањем и стваралаштвом померале границе, рушиле стереотипе и предрасуде, мењајући позицију жена у друштву.

 

 

У склопу програма Фондације Нови Сад - Европска престоница културе, осмишљен је комплексан програмски лук насловљен Хероине, који обухвата низ атрактивних изложби, представа, дебата, књижевних, музичких и фестивалских програма. Издвојили смо неколико изложбених подухвата који трасирају траг еманципације жена, пре свега, у нашој средини.

Нови роман Јелене Ленголд "Лаконоги дани" предмет је критичке анализе др Игора Перишића.

Музичка критичарка Зорица Којић бави се другим албум београдског бенда Шајзербитерлемон.

Биће речи о првој премијери у склопу позоришног програма Белеа, представи "Драма о крају света" према тексту и у режији Олге Димитријевић, као и о изложби међународно признатог стрип аутора, илустратора и карикатуристе Градимира Смуђе, која је под насловом "Нит уметности" представљена у београдском Музеју примењене уметности.

Рубрика Јубилеј посвећена је стогодишњици од рођења изузетно маркантне личности наше културе, академика Дејана Медаковића.

Гост емисије је визуелни уметник, проф. емеритус Чедомир Васић.

Уредник емисије: Данијела Пурешевић
Аутори рубрика: Јована Јанковић, Јасмина Мијић, Ана Тасић, Данијела Пурешевић, Зорица Којић, Игор Перишић, Ана Марија Грбић
Монтажер: Милош Ачански
Редитељ: Рашко Милатовић