Читај ми!

Траг: Други укус Холандије

На основу онога што смо видели и пробали на 1200 километара дугом путовању кроз земљу лала, ветрењача, канала и наранџасте боје, нисмо могли да се отмемо утиску да Холанђани, можда, већ живе нашу будућност, и брину о њој.

Холандија је двоструко мања од Србије, а четвртина територије јој је испод нивоа мора. И поред тога она је пета на свету по извозу добара, друга по извозу пољопривредних производа. Иако производи више него што јој треба, Холандију су забринуле прогнозе Уједињених нација да 2050. године неће бити довољно хране за све на планети.

Вишевековна борба са морем и сланим земљиштем променила је холандске пејзаже, али и приступ пољопривреди и производњи хране. Због тога Холанђани већ траже решења у земљи, води, ваздуху. Уводе иновације у потрази за протеинима и здравим ручком.

Отишли смо, видели и пробали - од инсеката, морске траве, цвећа, алги, преко сира са укусом вискија до зелене салате са кровова Амстердама. Те нове укусе стварају у малим породичним мануфактурама, али и у масовној производњи. Док траже храну будућности, враћају се и добрим укусима прошлости.

Ова земља Бенелукса, није нам открила само састојке за рецепте нових укуса. Холандија нам је испричала причу о иновативности, ентузијазму, храбрости и визији за одрживу и здраву будућност.

Ауторка: Ивана Миљковић