Читај ми!

Ултразвук - Од дијагнозе до терапије

Данас се медицина не може замислити без ултразвука. То је једна од првих дијагностичких метода која се користи у гинекологији, кардиологији, ендокринологији, урологији и за преглед абдомена.

Ултразвук је незаменљив код неких интервенција и врло важан за превентиву многих обољења. А од открића ултразвучних таласа до прве примене у медицини прошло је више од два века.

Важна је дијагностичка метода за кардиологе, нарочито у ургентној медицини, али омогућава и праћење сваког детаља развоја фетуса. Како изгледа ваша беба пре рођења, какав је њен осмех, да ли спава или се игра, да ли је здрава и како се развија - све то можете видети захваљујући најновијим ултразвучним апаратима.

Захваљујући модерној компјутерској технологији и снажним софтверима, ултразвучни прегледи дају све детаљније и прецизније информације на основу којих се поставља добра дијагноза, а врло важну примену налази и у терапији.

Национално удружење за ултразвук у медицини основано је 1987. године, а од прошле године је члан и Европског удружења. Ово чланство омогућиће усавршавање наших лекара и обезбедити квалитетну едукацију. Уједначени услови прегледа, описа, поштовање протокола у интересу су и пацијената и лекара.

Уредник емисије: Југослава Ђурица
Сниматељ: Иван Димитријевић
Монтажа: Милош Ачански