Читај ми!

Доситеј путник просвећености

Прва епизода: Детињство, Чаково - Темишвар - Хопово

Пред гледаоцима је први пут свеобухватна документарна серија о нашем апостолу културе, Доситеју Обрадовићу. Серија прати све кључне тачке његовог необичног и узбудљивог пута: Од Чакова и Темишвара где је одрастао, преко Хопова, где је побегао и замонашио се, потом од Далмације до Грчке и Измира, преко Беча, Халеа, Лајпцига, Лондона, Трста, Венеције и коначно до Београда - где на позив Карађорђа долази да оствари свој сан: да за своје сународнике постави темеље модерне културе и просвете.

Серија је путопис Доситејевог живота, образовања, сазревања, његових преокрета од страсне дечачке занетости жељом да се замонаши до изразито критичког просветитељског интелектуалца који скида мантију у протестантском Халеу и уписује се у лицејске књиге својим крштеним, световним именом: Димитрије.

У првој епизоди серије „Доситеј путник просвећености"пратимо како је дечак Димитрије добио име Доситеј, које ће као јединствено остати уписано у нашу културну историју. Ова епизода говори о рани у души и страсти срца дечака Димитрија (Доситеја) из Чакова. У овој епизоди пратимо и како и куда Димитрија води срце, занетост, тврдоглавост, страст? Откривамо и породичну рану која га обележи за читав живот и усмери на далек животни пут - чему тежи, од чега бежи, о чему машта и чему се нада, чије га речи занесу и понесу, а шта отрезни дечака Димитрија Доситеја Обрадовића?

Сценарио и режија: Валентина Делић
Монтажер: Ксенија Савићевић
Сниматељи: Раде Бубало и Петар Вујанић
Наратор: професор др Јасмина Ахметагић