Читај ми!

Документарни филм

Ка инклузивном одговору на пандемију

Документарни филм "Ка инклузивном одговору на пандемију" који је реализовала Национална организација особа са инвалидитетом Србије (НООИС) уз финансијску подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, говори о кључним проблемима са којима су се суочавале особе са инвалидитетом у Србији од почетка пандемије, а посебно током вандредног стања, као и о начинима решавања ових проблема од стране удружења особа са инвалидитетом, институција и независних органа.

Филм је базиран на претходно спроведеном истраживању у оквиру пројекта "Подршка систему управљања ванредним ситуацијама који укључује особе са инвалидитетом" који је НООИС уз подршку мисије ОЕБС-а у Србији реализовао у периоду од септембра до децембра 2020. године. Захваљујући том истраживању, дошло се до свеобухватних закључака и препорука са циљем побољшања регулативе у области положаја особа са инвалидитетом у ванредним ситуацијама.

На основу резултата наведеног истраживања почетком 2022. године снимљен је овај документарни филм у коме говоре саме особе са инвалидитетом, али и представници институција и независних државних органа - министарка Дарија Кисић Тепавчевић, државни секретар др Мирсад Ђерлек и други, као и републички омбудсман Зоран Пашалић и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Један од говорника у филму је и Јан Брату, шеф мисије ОЕБС-а у Србији.

У циљу подизања свести јавности о значају адекватног реаговања у условима различитих природних катастрофа, снимљена су и три кратка спота:
1. Поштовање људских права особа са инвалидитетом
2. Српски знаковни језик
3. Сервиси подршке за особе са инвалидитетом

Спотови говоре о универзалним правима особа са инвалидитетом, посебно током пандемије и сличних кризних ситуација.

Документарни филм и спотови имају за циљ подизање свести јавности и доносилаца одлука о неопходности даљег унапређења регулативе и праксе у области заштите особа са инвалидитетом у време ванредних ситуација.