Читај ми!

Еко перспективе: Зелена Европа - Беч, 1. део

Проглашаван је најзеленијим градом на свету, коришћење енергије из обновљивих извора је приоритет, води се рачуна о потрошњи воде, просторима за пешаке, рециклирању и загађености ваздуха. Због свега наведеног Беч је међу најпожељнијим градовима на свету за живот и рад.

Новим буџетом града Беча предвиђена су рекордна средства за еколошке пројекте.

У првој емисији из овог зеленог града говорићемо о најважнијим пројектима који ће бити реализовани у наредном периоду.

"У2 /У5" је највећи градски инфраструктурни пројекат у борби за очување климе. У наредним годинама биће изграђено дванаест нових метро-станица. Метро ће тако моћи да прими триста милиона нових путника, што је за трећину више од данашњег броја, а пројекат ће осигурати тридесет хиљада радних места у Бечу. Годишња емисија угљен-диоксида биће смањена за 75.000 тона, пре свега измештањем моторних возила са јавних путева.  

Улица Талијаштрасе ће бити поплочана системом пропусног поплочавања што ће омогућити дренажу воде, растеретити канализацију и обезбедити воду дрвећу.

Град Беч је од 2022. покренуо снажну кампању улагања у изградњу бициклистичке инфраструктуре. Само ове године, у оквиру 44 пројекта ће бити изграђено 17 километара бициклистичких стаза.

Становницима су на располагању два моторичка парка, где се у природи могу вежбати координација, издржљивост и спретност.

Уредница емисије Драгана Живојновић

сниматељ Иван Димитријевић

тонски сниматељ Марко Буђен

монтажа Марија Аранђеловић