Читај ми!

Културни центар

67. Стеријино позорје отворено је премијером омнибус представе "Милева", чији су текст написале угледне ауторке из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Милена Богавац, Олга Димитријевић, Тијана Грумић, Ведрана Клепица и Ведрана Божиновић.

 

Ово сценско дело је специфичан постдрамски мозаик који открива различите слојеве живота Милеве Марић Ајнштајн, чијим се ликом и делом бавимо у вечерашњој емисији. Ова брилијантна научница, физичарка, прва жена Алберта Ајнштајна, у представи се између осталог указује као стуб отпора према патријархалном друштву које омаловажава и ућуткује жене. О томе у емисији говоре драмска ауторка Ведрана Клепица, редитељка Аница Томић и Мирослав Мики Радоњић, театролог и директор Стеријиног позорја.

За 11. јун је на стадиону Ташмајдан заказан концерт групе Београдски синдикат, па је тим поводом гост Културног центра Бошко Ћирковић Шкабо, члан ове групе.

У емисији ће још бити речи о наставку култног филма "Топ Ган", затим о концерту легендарне америчке музичарке Кристин Херш у Дому омладине Београда, о двадесетом Бијеналу уметности у Панчеву, о изложби "Нешто сасвим лично" Марије Драгојловић у галерији Центра за графику и визуелна истраживања "Академија", о премијери представе "Света Прада" у Битеф театру, о књизи "У очима звери" Настасје Мартен, као и о лику и делу Џимија Хендрикса, поводом осамдесет година од његовог рођења.

Уредник емисије Ана Тасић
Аутори рубрика Данијела Пурешевић, Марија Ненезић, Ана Тасић, Јована Јанковић, Николина Срећковић, Зорица Којић, Мирољуб Стојановић, Ана Марија Грбић, Исидора Радоњић
Редитељ Рашко Милатовић
Монтажер Никола Манић