Читај ми!

Рани кадрови: 014 Јован Димоски

Као и претходног месеца, у терминима "Драмског понедељка" у јуну, настављамо са приказивањем друге сезоне серијала о студентском филму у Србији, чији је наслов "Рани кадрови". Овај серијал снимљен је у властитој производњи Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС-а, по идеји његовог креатора Марка Новаковића, који је и модератор емисија.

У овој епизоди "Раних кадрова", која носи назив "014: Јован Димоски" и коју емитујемо 6. јуна на нашем Другом програму, представљамо младог редитеља који од својих филмова тежи да изгради својеврсну урбану митологију. Од божанских негативаца грчких митова и јунака Хомерових епова, он настоји да црпи енергију за своје ликове, проблематичне младиће и девојке са трошних улица београдског предграђа...

Јован Димоски рођен је 1996. у Београду. Након гимазије, 2015. године уписује филмску и ТВ режију на ФДУ у Београду. Његов краткометражни филм "Кратки животи" имао је премијеру на фестивалу у Пули. Током завршне године студија, за РТС је урадио корежију ТВ-драме "Пролеће у јануару", према драми Душана Ковачевића.

Након уводног разговора са младим редитељем у студију "Раних кадрова", погледаћемо филм "Питомци", из 2020. године, који је био његов испитни рад на трећој години студија.

У филму "Питомци", редитеља и сценаристе Јована Димоског, Марија је скоро пунолетна штићеница Дома за васпитање деце и омладине. Она и њен дечко Сале, такође штићеник дома, скупљају новац на све могуће начине, да би отишли код Салета на село и тамо провели слободан викенд. Међутим, након што Сале угледа модрицу на Маријиним грудима, дође до сукоба у којем он из љубоморе повреди Марију и напусти је. Од пара које је планирала да потроши на романтичну авантуру, Марија купи грицкалице и сладоледе, затим се врати у дом и у налету нервног слома прождире све што је купила. Улоге у филму тумаче Јана Бјелица, Филип Хајдуковић, Милан Зарић, Стојша Ољачић и Драги Петровић.

Телевизијски приказ филма "Питомци" доноси нам Никола Попевић, филмски критичар, преводилац и колумниста, одговорни уредник Редакције филмског и страног серијског програма у Радио-телевизији Србије.

У другом делу разговора у студију, у емисију долази гост Јована Димоског - млада драматуршкиња Александра Јовановић, а биће речи и о његовом дипломском краткометражном играном филму, који носи радни назив "Титани".

Креатор и уредник серијала: Марко Новаковић
Сценариста: Срђан Вучинић
Редитељ: Марко Јефтић
Директор фотографије: Бојан Ракић САС
Сценограф: Мира Андрејевић
Костимограф: Александра Стошић-Крстовић
Монтажер: Петар Шумоња
Дизајн графике и анимација: Ненад Крстић
Композитор: Владимир Пејковић
Дизајнер звука: Небојша Драгићевић
Шминкер: Јелена Ђорђевић
Продуцент: Јека Гук-Влатковић
Производња: Радио-телевизија Србије 2021.