Читај ми!

Ервин Вурм - Један минут заувек

Изложба Ервина Вурма насловљена „Један минут заувек" у београдском Музеју савремене уметности, чији су кустоси историчари уметности Француз Жером Санс и Маријана Коларић, директорка МСУБ, отворена је почетком априла и траје све до средине августа.

Остварена без икаквих компромиса, поштујући високе стандарде уметничке продукције, какве ретко сусрећемо у нашим излагачким просторима, ова изложба, постављена на свих пет новоа Музеја на Ушћу, један је од најзначајнијих догађаја на нашој савременој уметничкој сцени у дужем временском периоду. Вечерашње издање Арт зоне посвећено је овој изложби.

Једноминутне скулптуре које је почео да израђује 1997. године Ервину Вурму донеле су светску славу. Осим ових скулптура, на његовој београдској изложби заступљене су и перформативне и фото скулптуре, затим дебеле, уске и пљоснате скулптуре, скулптуре које пију, као и скулптуре одеће и коже. Посебно за београдску изложбу Вурм је осмислио серију перформативних скулптура које су добиле своју финалну форму током отварања изложбе.

Ервин Вурм је излагао у бројним водећим светским музејима. Изложба у београдском Музеју савремене уметности је његово прво представљање на Балкану, али, испоставило се, то је највећа музејска поставка коју је икада остварио.

Вурм је рођен 1954. године у Штајерској. Живи и ради у Бечу и Лимбергу. Високо етаблиран у међународним оквирима, излагао је у бројним водећим светским музејима. Његова дела налазе се у колекцијама њујоршког Музеја модерне уметности, лондонског Тејта, бечке Албертине, Музеја Лудвиг у Келну и Будимпешти, Центру Помпиду у Паризу, Националном музеју уметности и Осаки, и многим другим.

Уредник и сренариста: Данијела Пурешевић
Монтажер: Ненад Џодић
Режија: Марко Шотра

 

Арт зона Арт зона

Аутор:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]