Читај ми!

Магазин Србија на вези

О дијаспори данас, како виде своју улогу у укључивању у друштвена збивања у земљи, говори Милош Стефановић из Лондонског "Сити клуба".

Колико је корона утицала на све нас, посебно на психу, говори гошћа емисије Др. сци. мед. Зорица Сарах Митић, која је спојила своја знања и искуства радећи у Норвешкој као специјалиста анестезије и реанимације са терапијом бола, посебно се бавећи психо-соматиком. Позната је по увођењу нових метода у лечењу бола и исцељивању траума. Своја искуства, па и лична, поделиће са нашим гледаоцима. Цео свој радни век посветила је и приближавању Норвешке Србији.

Поводом иницијативе да се од наредне академске године на Филозофском факултету Универзитета у Љубљани уведе катедра за српски језик, наш дописник из Словеније Милован Терзић, разговарао је са књижевником Александром Гаталицом, првим секретаром за културу Амбасаде Републике Србије у Љубљани.

Шест деценија од свечаног уручења Нобелове награде и 130 година од рођења Иве Андрића, наша редакција је покренула иницијативу да се у Берлину, где је Андрић био амбасадор, улица Раух -штрасе преименује у Иво Андрић штрасе што је подржао академик Миро Вуксановић, председник УО Задужбине "Иво Андрић" .

У Помазу код Будимпеште откривена је спомен плоча Тихомиру Вујичићу, српском композитору и етно музикологу који је рођен у Мађарској. Био је врсни познавалац балканског мелоса, а написао је 15 композиција и музику за мађарске филмове.

Музички гости емисије: Славко Митровић и Београдски омладински народни оркестар као и ансамбл "Етнофонија".

Сузана Гвозденовић Пузовић
Сузана Гвозденовић Пузовић

 

Уредницe емисије: Сузана Гвозденовић Пузовић и Драгана Живојновић

Редитељка: Драгица Гачић