Читај ми!

Магазин Србија на вези

У емисији Магазин Србија на вези говоримо о српској академској заједници у Шпанији. Најавићемо изложбу у знак сећања на великог српског и француског сликара Милоша Шобајића. Упознаћемо аутора уметничког подухвата под називом "Бисери српске уметничке соло песме", а представићемо и једну од најстаријих православних парохија у Сједињеним Америчким Државама.

Велики број српских професора предаје на универзитетима у иностранству. Неки су каријере почели у Србији, а потом наставили на престижним светским факултетима. Један од њих је и проф. др Слободан Бојанић са универзитета Политехника у Мадриду. О животу и раду у расејању, српској дијаспори у Шпанији говори у емисији Магазин Србија на вези.

Великан српског и француског сликарства Милош Шобајић прерано нас је напустио. За њега кажу да је био међу најцењенијим и најпризнатијим сликарима данашњице који су оставити неизбрисив траг у времену. У знак сећања на Милоша Шобајића биће организована изложба о његовом животу и стваралаштву. Гост емисије др Маја Искјердо професор архитектуре и супруга великог сликара.

Сакупити на једном месту и објавити издање под називом "Бисери српске уметничке соло песме" представља велики ауторски подухват. Како и на који начин објединити најлепше што су створили српски композитори са почетка и током 20. века све до данашњих дана, говори аутор мр Славко Николић, оперски певач.

Црква Светог архангела Михајла у Ленсингу обележава двадесет година постојања. То је једна од најстаријих православних парохија која датира још од 1880. године. У то време прва богослужења била су у српским кућама. О традицији цркве, Александар Жигић разговарао је са оцем Милошем Весином, старешином храма.

Јелена Гвозденовић је српска сликарка, која од 2014. године живи и ради у Паризу. Изгледа да се наставља традиција српских сликара који нашу земљу представљају у светском центру ликовне уметности. Прилог Владана Јочића.

Музички гости Ансамбл Ратислав Благојевић и Гледанице.

Уредници емисије Бобан Ковачевић и Мирјана Раичевић Тасић
Редитељ Драгица Гачић