Читај ми!

Траг: Глига - Светозар Глигорић, шаховски велемајстор

Животни пут шаховског велемајстора који је више од свега волео музику.

Деценијама су га сматрали најбољим шахистом ван Совјетског Савеза. Његови успеси на црно-белој табли били су једна од најлепших вести у Југославији која се опорављала од Другог светског рата.

Без родитеља је остао пре почетка рата у коме је активно учествовао. Прешао је стотине хиљада километара и паралелно са наступима на турнирима извештавао је са других континената, ратом захваћених подручја и интервјуисао светске државнике за најчитаније листове и Радио Београд. Читав живот посветио је игри на 64 поља жудећи за временом које није имао за музику. Са 81 годином ангажовао је три музичка учитеља, са 88 година објавио је албум „Како сам преживео 20. век". Преминуо је 14. августа 2012. године.

Ко је био човек чије име носи награда за фер-плеј Светске шаховске федерације, једна улица у Београду, али и неколико шаховских клубова у земљи и иностранству? О човеку који није делио савете већ је давао пример у документарцу „Глига" говоре његови пријатељи, али и сам Светозар Глигорић. Говорио је 10 светских језика. Познавао бројне познате личности широм планете.

Аутор и сценариста: Марко Максимовић