Читај ми!

Крупа - најстарији манастир и најлепши мост у Далмацији

Тамо где је вода која јури са планине Велебит разбила стену, да би човек могао да је пије, где је извор реке Крупе, која се низводно улива у реку Зрмању, почиње прича Око магазина о манастиру Крупа и о једном калуђеру, чији живот су највише обележиле баш ове две реке - Крупа и Зрмања и манастир Крупа.

Манастир Крупа је најстарији у Далмацији. У камену, који је овде постављен пре нешто више од седам стотина година, на вероватно врло сличан начин као што су калуђери тада радили, монах Пајсије припрема ораду. Дошли смо у време великог поста, али у дану када је дозвољено јести рибу.

Према легенди, Кудин мост саградио је између 18. и 19. века Јован Веселиновић, звани Куде. Мост је дугачак 109 метара, а широк метар и по, има 12 лукова кроз које протиче вода. Ако је веровати овоме што се прича, а нема разлога за сумњу, јер друга верзија приче не постоји, тај Куде је изгледа био много заљубљен када је успео једну овакву брзу и јаку реку да прегради.

Симо Матавуљ био је четири године у манастиру Крупа у Далмацији и ту је написао чувену приповетку Пилипенда, а када је одлазио рекао је како је "открио љепоте срспког језика". Екипа Око магазина провела је четири дана у манастиру Крупа, за то време открили смо како изгледа монашки живот у далматинском манастиру Крупа у време Великог ускршњег поста. Обишли смо чувене слапова Зрмање, они су за туристе чудо и лепота природе, а за мештане спас, јер је само неколико угоститеља, захваљујући тим слаповима остало у селу, док су остали одавно у иностранству.

Уредник: Горислав Папић
Аутор: Далибор Жарић

Око магазин Око магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]