Читај ми!

Културни дневник

На 29. Филмском фестивалу Слемденс у америчком Парк Ситију дебитански играни фим Нине Огњановић "Овуда ће проћи пут", снимљен у копродукцији Факултета драмских уметности и РТС-а освојио је две награде: награду публике за најбољи дугометражни играни филм, као и специјално признање жирија у категорији играног филма. Тим поводом гост Културног дневника је редитељка Нина Огњановић.

 

У фокусу емисије је изложба "Владимир Величковић - поклон колекција Музеју града Београда" отворена у Салону Музеја града Београда, као и обележавање почетка радова на претварању Ложионице - бивше окретнице за парне локомотиве испод Мостарске петље у Београду, у вишенаменски центар и место окупљања креативних индустрија. Представљамо вам прву исповест сарајевског атентатора - мемоаре Васе Чубриловића, објављене после три деценије, колико су у оквиру рукописне заоставштине академика Чубриловића чувани у Архиву САНУ.

У емисији говоримо о 21. Фестивалу иранског филма који је почео у Југословенској кинотеци, као и како се мађарски град Веспрем, који је заједно са Елфисином у Грчкој и Темишваром у Румунији, ове године Европска престоница културе, припрема за ову манифестацију. Били смо на промоцији књиге "Митска аура смрти" Бојана Јовановића.

Водимо вас у Беч, на прву овогодишњу премијеру Бург театра, драматизацију романа "Чаробни брег" Томаса Мана.

Уредник Војка Пајкић Ђорђевић
Реализатор Сања Реџић
Монтажер Предраг Кашман

Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]