Читај ми!

Избори у БиХ - кључање босанског лонца

Како изгледају вероватно најкомпликованији избори на европском тлу?

"Све се у овој земљи с временом окретало у изненађење и све је, у сваком тренутку, могло постати противно од онога што изгледа." Тако је Андрићевим конзулима изгледала Босна почетком XIX века. Мислили су да овдашњи свет неће ни "разумну управу ни племените владаоце". Двеста година касније, опет се у Босни и Херцеговини смењују међународни надзорници. За нешто више од четврт века, осми је већ ту. И за мење од годину, Кристијан Шмит успео је да наљути сва три конститутивна народа: у Републици Српској га никад нису прихватили јер је на позицију високог представника дошао мимо процедуре у Уједињеним нацијама, а због изборног закона љути су на њега и Бошњаци и Хрвати - први јер је хтео да га мења, други јер га суштински није променио.

Како се бирају представници Срба, Хрвата и Бошњака у заједничке институције у Сарајеву, а како се бирају власти у Федерацији БиХ и у кантонима? Зашто представници хрватског народа тврде да њихов глас на изборима мање вреди? Може ли БиХ која је по Дејтонском споразуму држава три конститутивна народа постати грађанска држава и ко би од тога имао користи? Каква је перспектива тзв. осталих народа?

У емисији Око магазин говоре:

Дерво Сејдић и Јакоб Финци, апеланти пред Европским судом за људска права (случај Сејдић-Финци против БиХ)

Сања Влаисављевић, професорка Универзитета у Сарајеву

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева

Сенадин Лавић, Листа "За грађанску државу" (Демократски фронт Жељка Комшића)

Алма Чоло, СДА Бакира Изетбеговића

Златко Хаџидедић, професор међународног права, Странка за БиХ

Слободан Шоја, историчар и дипломата из Сарајева

Аутор емисије Драгана Игњић

 

 

Око магазин Око магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]