Читај ми!

Филм

Дара из Јасеновца

Историјска драма редитеља Предрага Антонијевића, а по сценарију Наташе Дракулић, говори о страдањима српских, јеврејских и ромских мушкараца, жена и деце у логору смрти Јасеновац, у доба Независне Државе Хрватске, током Другог светског рата. Играни филм о једном од најстрашнијих концентрационих логора у историји, снимљен је 75 година након затварања истог. Гледаоци РТС-а имаће прилику да га погледају у уторак, 02. августа на Првом програму РТС-а у 20.00ч.

После хрватско-немачке офанзиве на Козари, локално становништво завршава у концентрационим логорима. Међу њима је и десетогодишња Дара са својом мајком и два брата. О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживети преко Јасеновца до логора Стара Градишка учиниће да Дара одрасте преко ноћи. Дарину мајку и старијег брата убијају, а смисао њеног живота постаје да сачува живот млађег брата.

Многа деца из логора Стара Градишка одвожена су у домове широм НДХ или смештена по породицама, али је велики број деце убијен или преминуо од последица изузетно тешких услова живота у логору. Дарина судбина је судбина једног детета Козаре и кроз њу је испричана судбина деце Јасеновца, а оно што су преживели не сме никада бити заборављено. Сви догађаји у филму писани су на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша.

Снимање филма су финансијски подржали Влада Републике Србије, Влада Републике Српске, Филмски центар Србије као и друге институције.

Главног лика, девојчицу Дару, тумачи Биљана Чекић. У осталим улогама: Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Миленковић, Вук Костић, Татјана Кецман, Петар Зекавица, Ања Станић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра Љубојевић, Жељко Еркић, Горан Јокић...

Остварење Дара из Јасеновца био је српски представник у трци за 93. Оскара и награду Америчке академије филмске уметности и науке у категорији за најбољи међународни филм.