Читај ми!

Дочек Новака Ђоковића

Пре 11 година Новак Ђоковић остварио је своје дечачке снове освајањем прве вимблдонске титуле и доласком на прво место АТП листе, што је прославио у Београду са 50 хиљада одушевљених навијача.

Сада жели са свима њима да подели радост и после 21. грен слем трофеја, седмог на Вимблдону. После историјске победе над Надалом 2011. у Лондону, Новакова глад за највећим трофејима била је све већа, па је наставио да доминира светским тенисом и помера границе. Чак 373 недеље био је светски број 1, освојио је сваки од грен слемова бар по два пута, а на Отвореном првенству Аустралије је апсолутни рекордер са девет титула у синглу.

Ипак, најстарији од свих пехара, онај који је као дечак правио од картона како би имитирао шампионско славље, остао је најдражи његовом срцу. Зато је у финалима Вимблдона одиграо антологијске мечеве и у последњих осам издања престижног турнира чак шест пута подизао је омиљени трофеј.

Три пута је у финалима побеђивао рекордера Роџера Федерера, спасавао чак и меч лопте и сада има само једну вимблдонску титулу мање од доскора недостижног Швајцарца. Магија Централног терена, који је прославио век постојања, толико је јака у Новаковом случају, да је непоражен на том месту већ пуних девет година, што никоме није успело кроз вимблдонску историју.

После мучног почетка сезоне и протеривања из Аустралије, Новаку је било потребно време да уђе у шампионски ритам, али када дође на Вимблдон, постаје несавладив. Иако је у три последња меча на турниру, почев од четвртфинала па све до борбе за трофеј, увек губио први сет (против Синера чак и други).

Новак је увек проналазио пут до победе, што се на грен слемовима у последњих пола века догодило још само једном. Симболично, учинио је то у Њујорку 1981. Џон Мекинро, који је увек био уз Ђоковића и сада је поручио америчким властима да омогуће Новаку наступ на Ју-Ес опену, где би могао да достигне и Рафаела Надала, главног ривала у борби за статус најбољег тенисера свих времена.

Сада је ипак време славља, а пре него што оде на заслужени одмор, Новак ће се појавити на балкону Старог двора и поделити емоције и радост поводом нове титуле са хиљадама верних навијача.

Емисија је на Првом програму од 20 часова и 10 минута. Новинар је Владимир Мијаљевић.

Директан пренос дочека седмоструког вимблдонског шампиона Новака Ђоковића је око 21 час на Првом програму. Новинари су Александар Стојановић и Стефан Поповић.