Читај ми!

Травник кроз векове

Више од 150. година Травник је био престоница Босне и везирски град у коме је столовало чак 77 везира. Они су Травнику подарли 14 џамија, 3 медресе, безистане и хамаме и две сахат-куле које су Травничанима више биле оријентир у чаршији него мера времена, јер у доба када су саграђене у Травнику нису много марили за време зато што тада нигде нису журили, а свуда су стизали.

Травничани су време мерили од једног до другог пожара, од једне до друге епидемије куге, од једног до другог рата. И данас Травничани мере своје животе по предратном и поратном времену, с тим што им је сада мера последњи рат у Босни и Херцеговини од кога још нису исцелили све ратне ране нити повратили урушене животе.

Успомене и сећања на најпознатијег Травничанина Иву Андрића данас се чувају у његовој родној кући која је претворена у музеј. Наш једини Нобеловац се свом родном граду одужио Травничком хроником и Причом о везировом слону.

Травничани још увек поштују Андрића, за разлику од неких босанских интелектуалаца који га оптужују као мрзитеља свега исламског и бошњачког, заборављајући притом да је новчани део Нобелове награде у износу од готово милион долара Андрић даровао Босни.

Уредник серијала: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажа: Марија Баронијан Шашић