Читај ми!

Културни дневник

Јединствени догађај у свету класичне музике, "Бетовен маратон" подразумева непоновљиво извођење свих девет Бетовенових симфонија у једном дану, 26. јуна, и то наизменично у изведбама више од 200 извођача и извођачица Београдске и Дортмундске филхармоније. Тим поводом гост Културног дневника је шеф-диригент Београдске филхармоније Габријел Фелц.

 

Јубиларни 30. Београдски летњи фестивал који се ове године одржава под слоганом "Желим магију!" отворен је премијером представе Атељеа 212 "Драма о крају света".

У току су последње припреме за слављенички концерт бенда Канда, Коџа и Небојша, а репертоар ће покрити сваку фазу и албум из 30 година дугог стваралаштва.

Један од гостију 11. Београдског фестивала европске књижевности је и познати словеначки писац, који ће нашој публици представити свој нови роман "Љубав у ваздуху".

Изложба "Замишљене границе" отворена је у Лиманском парку у Новом Саду. Подељена у три целине, поставка указује на феномене друштва у коме живимо, а који су део наслеђа Европе.

Говоримо и о роману "Татин син" Дина Пешута, који је већ добро познато име на хрватској, али и европској драмској сцени, а чије је српско издање романа објавила млада издавачка кућа Раштан издаваштво.

У Културном дневнику доносимо и причу из Археолошког парка Помпеја, где је однедавно у употреби робот у облику пса, који је оспособљен да се креће кроз мрачне тунеле испод древног римског града, установљава проблеме и шаље податке археолозима на површину.

Уредник Јелена Виденовић
Реализација Маја Мандић
Монтажа Дамјан Паунковић