Читај ми!

Век Хенрија Kисинџера

Прагматични камелеон, усамљени каубој, патријарх светске дипломатије - то су неки од описа Хенрија Kисинџера, човека који има 99 година, али чије речи свет и даље пажљиво слуша. Много реакција изазвали су Kисинџерови иступи о Украјини и Путину, човеку кога је срео више од 20 пута.

Хенри Kисинџер воли да цитира Гетеа. Kаже да у међународним односима преферира "ред и неправду" више него "неред и правду". Kреатор је историје и човек који је о њој писао, најпознатији је реалиста у међународним односима, саветник за националну безбедност, државни секретар САД. Иако му то што је рођен као Јевреј у нацистичкој Немачкој није гарантовало баш блиставу животну перспективу.

Kако је професор са Харварда прекинуо доминицију такозваног источног естаблишмента у високој политици САД, да ли је био моћан колико и председник најмоћније државе света, које су највеће историјске заслуге Хенрија Kисинџера, да ли га и данас прогањају авети прошлости из Чилеа, Вијетанама и Kамбоџе, и да ли је Kисинџер данас у туђем веку?

У емисији говоре: Дејан Јовић, професор Факултета политичких наука у Загребу и Београду, Иво Висковић, професор Факултета политичких наука у пензији, Бојан Димитријевић, историчар Института за савремену историју и новинар и дипломата Драган Бисенић.

Аутор: Стеван Kостић

 

Око магазин Око магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]