Читај ми!

Клима да нам штима

1. епизода: Ајкуле

Клима да нам штима је анимирано-играни, образовни серијал за децу о животној средини, климатским променама, угроженим животињским и биљним врстама и узрочно-последичној вези и утицају климатских промена на сва жива бића.

Циљ серијала је да гледаоцима освестити значај заштите животне средине, прикаже могућност живота људи у хармонији са природом, као и значај очувања биолошке разноврсности и смањења људског утицаја на природна станишта. Поред вршњачке едукације, кроз серијал, гледаоци ће се упознати са животињским врстама које су угрожене, научиће како настаје микропластика, шта је угљенични отисак, како сачувати шуме и какав проблем направи пластична кеса која заврши у океану.

У првој епизоди серијала гледаоци ће имати прилику да се упознају са ајкулама. Сазнаће како изгледају и како живе ајкуле и раже. Зашто ајкуле зову чуварима коралних гребена, зашто су корални гребени важни и како би изгледао свет без њих? Научиће шта је то микропластика, како настаје и колико је опасна за човека и за сав биљни и животињски свет. Зашто је 30 % врстa ајкула пред истребљењем и у којој мери је битна рециклажа и смањење свакодневног коришћења пластичних кеса.

Серијал је реализован уз подршку светске организације за заштиту природе - WWF, владе Шведске и Министарства културе и информисања. У серијалу играју деца, полазници школе глуме Art beat.

Аутор музике - Милован Пауновић, дизајн звука - Горан Штифанић, монтажа - Драган Узелац , илустрације - Дејан Мандић, сценарио - Вишња Брадоњић, режија - Нермин Ахметовић.