Читај ми!

Српска црква - од Старе Србије до Северне Македоније

"Вековни сан је остварен, исписује се историја", тако медији у Скопљу коментаришу одлуку Српске православне цркве да Македонску православну цркву призна као аутокефалну.

Став СПЦ-а јуче је у Скопљу саопштио патријарх српски Порфирије, на одушевљење присутних верника. Поглавар Македонске цркве, архиепископ Стефан каже: "На овај тренутак чекали смо 55 година."

У Београду бојажљиво реагују на вест из Скопља. Има и незадовољних гласова - претресају историју, помињу цара Душана, Балканске ратове, Стару Србију, Тита и питају се да ли је жртва архиепископа Јована била узалудна.

Шта је овом одлуком добила Српска православна црква, а шта Србија, да ли је ово први пут да СПЦ проактивно делује, шта одлука значи за односе Београда и Скопља, за односе у региону и зашто је донета баш сада?

Црква у Скопљу очекује да ће од васељенског патријарха томос о аутокефалији добити већ 11. јуна. Ипак, главно питање је - како ће се та црква звати?

У емисији говоре: универзитетски професор и културолог Јован ЈањићСтеван Гајић из Института за европске студије и Оливер Бранковић, дописник Македонске телевизије из Београда.

Аутор и водитељ: Стеван Костић

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]