Читај ми!

Криста Ђорђевић, госпођа револуције

У бомбардовању Београда 6. априла 1941. до темеља је срушена господска кућа у улици Страхињића бана, кућа за коју се говорило да је била попут малог музеја због вредних уметничких дела која су се тамо налазила, пре свих рељефи Сретена Стојановића, преписка Саве Шумановић. Али та кућа била је важна и за Комунистичку партију Југославије. У њој је било партијско злато, сакривено код особе од највећег поверења. У тој кући живела је Христина Криста Ђорђевић.

Била је сестра од стрица сликара Саве Шумановића, супруга Ђурице Ђорђевића, доктора и мецене, госпођа из буржоаског слоја Загреба и Београда, дворска дама и блиска пријатељица кнегиње Олге и једна од најважнијих културних личности прве Југославије, чија је вероватно највећа заоставштина Уметнички павиљон "Цвијета Зузорић".

У исто време госпођа Криста била је веома важна особа за Комунистичку партију. Током једне илегалне посете, инжењер Бркић, или Валтер, или Тито, поверио јој је на чување партијско злато.

"Криста Ђорђевић је била једина југословенска партизанка која је била Госпођа", записао је Добрица Ћосић који је Госпођу упознао у рату, у илегалним ноћним посетама у трстеничком крају. Тада би је убили четници, да се није позвала на своје пријатеље из Лондона - Слободана Јовановића и Милана Грола.

О Кристи Ђорђевић говоре: историчарка и професорка Филозофског факултета Радина Вучетић, историчар уметности Никола Кусовац, писац Вуле Журић, професор Медицинског факултета Милош Николић и историчарка Архива Југославије Светлана Стефановић.

Аутор: Стеван Костић

 

Око магазин Око магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]