Читај ми!

Велика Плана - Мала варош великог срца

Долина Мораве постала је и колевка савремене српске државе на почетку 19. века. И тако се Велика Плана, једно од насеља потеклих из самих недара Велике Мораве, нашла у срцу Србије. Ту настала, ту и остала.

Градски Центар за културу данас носи име „Масука" и у оквиру њега фолклорни ансамбл наставља тамо где су стали неки стари виртуози овог краја. Ансамбл „Масука" броји око 100 чланова подељених у четири групе, а ту је и оркестар који ведре фолклораше овог краја прати како у играма, тако и на свим путовањима. А у крају у коме је Морава тако важан сегмент свакодневног живота, није ни чудо што и игре и песме певају о њој.

Осим Велике Плане, средишта и седишта читавог краја, истоимену општину чини и 12 села од којих је већина била позната још у турско време. У османским пописима из 15. и 16. века тако се помињу Лозовик, Марковац, Милошевац, Радовање, али и Вукутић, данашњи Ракинац, Ливаде - данас Велико Орашје, и Старо село које се некада звало Дервент.

Хранитељство се у Милошевцу као највећа врлина негује деценијама. Постоје породица које су одгајиле више од 40-ро деце, а у многим кућама живе и по три генерације хранитеља - баке и деке који су, после много година бриге о деци, престали да буду хранитељи, њихова деца која су сада хранитељи, али и унуке и унуци који полако преузимају ову одговорну, захтевну, али и племениту улогу.

У селу које тако несебично даје важан је живот сваког појединца. Удружење жена „Коло српских сестара" у Милошевцу понос је читавог краја и најстарија сеоска организација те врсте у читавој Србији. Основано је далеке 1903. а рад је обновило 1995. године.

Лозовик је највеће село Велике Плане. Удаљено скоро 20 километара од града и са око 5 хиљада становника, ово месташце познато је по ратарству, воћарству и успешним пољопривредницима. Зато поглед на прави војни авион приземљен у самом центру Лозовика, испред основне школе „Радица Ранковић", може да збуни каквог необавештеног госта.

Као прави домаћини, гостопримљиви и срдачни, Плањани их све дочекују раширених руку. Јер, њихов градић место је сусрета, тачка за искрено дружење, дом добрих и вредних људи и, пре свега - мала варош великог срца.

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор текста: Александра Богдановић
Камера: Александар Ховјетски и Петар Вујанић  
Монтажа: Немања Радић