Читај ми!

Авганистан - од "трајне слободе" преко "вечитог рата" до државе талибана

Шта после америчког неуспеха у Авганистану? Да ли они који су извели "11.септембар" 20 година ксније добијају право на државу? Како ће се понашати Кина и Русија? Чека ли нас велики мигрантски талас из Кабула?

Драматични дани у Авганистану. Талибани потпуно контролишу цео Кабул, преузели су институције, преузели су контролу над Авганистаном. Председник Гани је напустио земљу; Американци се евакуишу, на хиљаде Авганистанаца и странаца на сваки начин покушавају да напусте земљу.

Шта нас чека у данима који долазе? Шта значи то што Талибани по Кабулу купе оружје од цивила уз образложење да им више неће требати? Каква ће да буде држава Талибана, да ли су то они који су извели догађаје од 11. септембра 20 година касније добили и право на државу?

Да ли је ово највећи неуспех у модерној историји Сједињених Америчких Држава? Каква ће да буде политика Кине према талибанском Авганистану? Зашто Русија не евакуише своје људе?

Напослетку, шта ће да буде са "најмлађом државом ван Африке", са 37 милиона Авганистанаца, чека ли нас велики мигрантски талас?

О свему томе у емисији Око говоре: Милан Милошевић, Никола Танасић и Момир Турудић.

Аутор емисије: Горислав Папић

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]